Cum construim un brand de oras?

Andra Oprișan
4 min readMay 17, 2017

--

Update: Toate locurile pentru workshopul din 17 iunie au fost deja ocupate, dar voi anunta in curand o noua data, so keep posted.

Imi tot propun de anul trecut sa incep sa scriu, dar probabil ca nu m-a frustrat nimic suficient de tare cat sa ma si apuc. Noroc ca s-a intamplat treaba asta cu logo-ul Bucurestiului, ca altfel nu mai incepeam niciodata.

Place brandingul este o disciplina strategica de comunicare despre care, din pacate, se gandeste simplist si se vorbeste complex (la noi, dar si la altii). De vreo 7 ani tot invat cum sa gandesc complex despre ea si cum sa o explic simplu, si mai am cale lunga. Este un fel de moonshot al brandingului, dar cu siguranta unul care merita din plin.

Am testat mai multe variante de a-mi varsa frustrarile legate de acest concurs stupid (care, stati linistiti, nu se intampla doar la noi) si lipsit de orice gandire strategica. Credeti-ma, ego-ul meu de consultant de brand a rezistat cu greu tentatiei de a contribui cu (inca) o lectie despre cum ar fi trebuit facuta munca asta de branduire a capitalei noastre. Sau cu (inca) o idee despre ce ar fi functionat cel mai bine ca identitate vizuala sau verbala. Am avut o gramada de timp sa ma gandesc la asta in ultimii 7 ani. De idei nu ducem lipsa nici unul dintre noi. Dar in ciorba asta de logo-uri si slogane, numai asta ne mai lipsea, inca o bucatareasa. Deci am renuntat, phew!

Incercand sa gandesc constructiv (while also screaming on the inside) cred ca cea mai buna modalitate de a-mi exterioriza frustrarea este de a pune umarul la educatia omuletilor care vor sa se implice in promovarea Bucurestiul asa cum merita si cum ar trebui.

De unde incepem?

Cu totii avem idei, dar este greu sa ne dam seama daca ele sunt potrivite. Cu totii putem sa criticam, dar este greu sa fim obiectivi. Cu toti stim ce ar fi ideal sa avem, dar nu stim de unde sa incepem. Problema cea mai mare nu este lipsa de oameni care ar putea face brandul Bucuresti sa functioneze. Ci faptul ca ne lipsesc criteriile pe baza carora sa putem lua — independenent, dar si ca grup — o decizie despre o astfel de initiativa. Acum vreo doua saptamani, cu totii ne-am trezit peste noapte experti in branding — cu extreme variind de la oameni simpli de pe strada si pana la blogarii de travel—cu pareri care mai de care mai creative. Dar pentru ca nu am avut criteriile necesare pentru a evalua ce functioneaza si ce nu, toata acesta energie s-a transformat, din pacate, in mult zgomot neconstructiv. Am ramas cu un logo, bun, rau, asa cum este el, dar si cu o acuta lipsa de gandire strategica, viziune si intelegere a ceea ce ne trebuie pentru a face din Bucuresti un brand care sa functioneze. Si am trecut mai departe, la criticarea urmatoarei probleme esentiale a vietii de Bucurestean.

Solutia sta in educatie, nu in critica. Solutia sta in a sti cum si a face ce trebuie. Solutia nu este sa nu mai facem nimic pentru ca nu ne iese, ci sa invatam sa facem mai bine. Asadar, hai sa invatam.

Pe 17 iunie, la ora 10:30am, va astept la un workshop gratuit de branding. Branding in general si branding de oras. Workshopul este pentru toti cei care s-au inscris in concursul de logo al Bucurestiului si pentru cei care si-au dorit sa se inscrie, dar au renuntat pe parcurs. As vrea sa va impartasesc un pic din experienta mea de a lucra cu branduri de orase, tari si companii, din lucrurile pe care le-am invatat lucrand cu Wally Olins la ultima lui carte si cu colegii de la Saffron pentru multe organizatii globale. Evident, este doar un taster, dar care sper ca va fi util pentru urmatoarele proiecte de branding in care va veti implica. Workshopul va fi gazduit de prietenii de la Journey Pub din Bucuresti, care ne vor oferi spatiul pentru workshop si care sunt la fel de entuziasmati ca si noi de potentialul pe care orasul nostru il are ca brand. Iar eu va voi oferi un pic de inspiratie si multe raspunsuri la intrebari despre branding. Si cum totul se termina cu bine cand se da si un premiu, am de dat si doua carti misto.

Asadar.

17 iunie 2017, 10:30am, Journey Pub. Workshop gratuit, first come first served, in limita a 20 de locuri. Vom petrece impreuna 3 ore, cu doua pauze a cate 5 minute. Veniti cu intrebari, curiozitate si o atitudine pozitiva.

Va puteti inscrie aici.

Odata ce inchidem lista de participanti, veti primi pe mail un outline al continutului workshopului si recomandari pentru ce ar trebui sa pregatiti pentru cele 3 ore de workshop.

Hai!

A.

--

--

Andra Oprișan
Andra Oprișan

Written by Andra Oprișan

Design Strategist. I analyse stuff and have opinions about it.

No responses yet